Mito i korupcija na Univerzitetu Zenica?
+3
Hana
ALEN G.
Mario
7 posters
Stranica 1/1
Mito i korupcija na Univerzitetu Zenica?
Mito i korupcija na Univerzitetu Zenica je stvarnost ili samo mit? Sve vise mladih se zali na ovo... ali niko nista javno ne zeli da kaze. Svi pricaju svi znaju a kad treba pruziti prst u nekog i reci: Taj i taj prima mito, trazi "usluge" za ocjene tada se svi usute i okrecu ledja. Znam da je ovo ozbiljna tema cak i previse ozbiljna i za forum raspravu ali bar recite svoje misljenje. pojedinacno nista ne mozemo postici ali kao grupa mozemo. Trebamo se ugledati na kolege iz Hrvatske koji radi svojih prava idu na ulice, protestuju i bune se! a mi sutimo i trpimo... i dokad tako???
Re: Mito i korupcija na Univerzitetu Zenica?
poz
Prvo, zasto se ljudi ne bune? Valjda zato sto je nas mentalitet da idemo linijom manjeg otpora. Znas ono, dobro je, ne daj Boze gore..A gore je iz dana u dan, samo izgleda mi smo toliko navikli da je cjelokupna situacija u BiH losa, tako da skoro i "ne osjetimo" pogorsanje....
Drugo, opet ako se neko ne buni i nista mu ne smeta niti ga nervira, onda je ocigledno ljudima sve ok i ne treba nista mjenjati ili mozda, ljudi uopce ne razmisljaju ili ne zele da se zamaraju?
Kupovina ispita postoji na svakom univerzitetu u BiH, kome to jos nije jasno? Jedino, mislim da postoji razlika od univerziteta do univerziteta, pa i od fax-a do fax-a a na kraju i od prof. do prof. po pitanju, da li oni koji stvarno uce i nastoje poloziti ispit na osnovu znanja to stvarno i uspiju?Situacija je takva (po mom misljenju) da studenti koji rade i uce, u sustini polazu ispite bez problema...(Ok, mozda ne kod svakog prof. ali bar kod vecine)
Vjerovatno je i to razlog zasto nema nikakvog otpora svemu sto se desava na univerzitetima...
Da li vam bude krivo kad vidite nekog kako upisuje sa vama narednu godinu a tog "studenta" ste vidjeli svega 8-9 puta (kad se potpisuju indexi ili ovjerava semestar)?
Izgleda da je to ok...NAZALOST!!
Prvo, zasto se ljudi ne bune? Valjda zato sto je nas mentalitet da idemo linijom manjeg otpora. Znas ono, dobro je, ne daj Boze gore..A gore je iz dana u dan, samo izgleda mi smo toliko navikli da je cjelokupna situacija u BiH losa, tako da skoro i "ne osjetimo" pogorsanje....
Drugo, opet ako se neko ne buni i nista mu ne smeta niti ga nervira, onda je ocigledno ljudima sve ok i ne treba nista mjenjati ili mozda, ljudi uopce ne razmisljaju ili ne zele da se zamaraju?
Kupovina ispita postoji na svakom univerzitetu u BiH, kome to jos nije jasno? Jedino, mislim da postoji razlika od univerziteta do univerziteta, pa i od fax-a do fax-a a na kraju i od prof. do prof. po pitanju, da li oni koji stvarno uce i nastoje poloziti ispit na osnovu znanja to stvarno i uspiju?Situacija je takva (po mom misljenju) da studenti koji rade i uce, u sustini polazu ispite bez problema...(Ok, mozda ne kod svakog prof. ali bar kod vecine)
Vjerovatno je i to razlog zasto nema nikakvog otpora svemu sto se desava na univerzitetima...
Da li vam bude krivo kad vidite nekog kako upisuje sa vama narednu godinu a tog "studenta" ste vidjeli svega 8-9 puta (kad se potpisuju indexi ili ovjerava semestar)?
Izgleda da je to ok...NAZALOST!!
ALEN G.- Rookie
- Broj komentara : 37
Mjesto : Zenica
naslov
Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Hana- Broj komentara : 11
Hana (citat):Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Nisam to znala. Doduše, kod nas na Pravu se baš ne priča o mitu i korupciji kao na nekim drugim fakultetima, tako da sam se ja pitala da li je moguće da toga kod nas nema.
Znam samo da su "bubice" glavni hit i kod nas a pogotovo kod njih na Ekonomiji.
Blanka- Škrabalo
- Broj komentara : 75
hmmm.... ima toga i sto je najgore svakim danom se sve vise i otvorenije to radi bez straha da ce vas neko za to kazniti i da cete odgovarati...
Ma ako se ista bude poduzimalo, prvo mora u Sa....teba za primjer uzeti Zg!
Sony- Ćirilo
- Broj komentara : 141
Mario (citat):Mito i korupcija na Univerzitetu Zenica je stvarnost ili samo mit? Sve vise mladih se zali na ovo... ali niko nista javno ne zeli da kaze. Svi pricaju svi znaju a kad treba pruziti prst u nekog i reci: Taj i taj prima mito, trazi "usluge" za ocjene tada se svi usute i okrecu ledja. Znam da je ovo ozbiljna tema cak i previse ozbiljna i za forum raspravu ali bar recite svoje misljenje. pojedinacno nista ne mozemo postici ali kao grupa mozemo. Trebamo se ugledati na kolege iz Hrvatske koji radi svojih prava idu na ulice, protestuju i bune se! a mi sutimo i trpimo... i dokad tako???
Sutimo i trpimo do kraja, jer je to mentalitet ovdasnjih ovaca (citaj ljudi).
Niu Hrvatskoj nisu nista bolji, nego je to izrezirana predstava za EU, jerbo Hrvatska zeli sto prije u EU, pa da pokazu kako kod njih studenti koriste svoja demokratska prava i kako drzava kaznjava prestupnike....to je prica za malu djecu, stanje je manje vise isto kao i kod nas.
Kupovanja ispita je bilo od samog osnivanja fakulteta u Zenici, ima i sada, vise nego ikad, a bice i ubuduce.
Nekako sam prestao vjerovati u demokratske metode promjena (bilo kakvih) pa smatram da se nece nista promijeniti jos dugo vremena, osim ako se ne desi neki bunt, drzavni udar i sl. Ali za to nema i nece biti "materijala" ovdje kod nas....
1116- Škrabalo
- Broj komentara : 87
Hana (citat):Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Mozel se znati koji predpemti su u pitanju ???
AmEL-zE- Broj komentara : 2
to ti kazem nasamoAmEL-zE (citat):Hana (citat):Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Hana- Broj komentara : 11
Hana (citat):to ti kazem nasamoAmEL-zE (citat):Hana (citat):Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Dogovoreno ;-)
AmEL-zE- Broj komentara : 2
AmEL-zE (citat):Hana (citat):to ti kazem nasamoAmEL-zE (citat):Hana (citat):Hahahaha ja licno znam osobe koje su "kupile" odredjene ispite na nashem faxu. I to bas one koji se ubrajaju medju najteze. Cijena ispita--plata jednog asistenta. Pa vi sad vidite!
Dogovoreno ;-)
Mislio sam da je ovo forum, a ne usamljena srca...::D
Sony- Ćirilo
- Broj komentara : 141
nasamo i anonimno
da imam konkretne dokaze rekao bih to javno, ali nagadjanja "ne piju vode", iako je ocito kakvi likovi daju godine, zavrsavaju fakultete
da imam konkretne dokaze rekao bih to javno, ali nagadjanja "ne piju vode", iako je ocito kakvi likovi daju godine, zavrsavaju fakultete
1116- Škrabalo
- Broj komentara : 87
Similar topics
» O FOM SDP Zenica
» BSC Zenica
» Zenica nekada
» Kako postati clan Foruma Mladih SDP Zenica?
» vjerska sloboda i sloboda od vjere
» BSC Zenica
» Zenica nekada
» Kako postati clan Foruma Mladih SDP Zenica?
» vjerska sloboda i sloboda od vjere
Stranica 1/1